Almás-Gyömbér dzsem
szerintem nagyon frankó lett: érdekes hogy narancs-dzsem szerű ízvilág
is előbukkan, biztos az egy egész citromnak köszönhetően, ugyanakkor
utána jön a gyömbér pikánsan csípős felhangja.
Kimagozott de héjjas almákat (6 darab jelen esetben) nyolcadoltuk, fel
egy lábasba annyi vízzel hogy ellepje, plussz egy darab citrom
héjjastól bele felszeletelve, aztán mikor elkezdett kicsit puhulni az
alma, bele egy kiló cukor, tovább rotyogott ezzel (suttyomban két darab
szegfűszeget bele), majd mikor már szanaszét főtt az alma akkor
összebotturmixolni, majd bele a nagylukú reszelőn lereszelt hámozott
gyömbér (kábé 20-25deka), majd mivel még nem akart sűrűsödni -
valószínű kicsit sok víz lett, de nembiztos - jött bele egy 1:1-es
zseléfix, meg Eb most mondta hogy még csent bele egy kis vaníliát is,
de csak egy lehelletnyit. Aztán asszem ennyi, most üvegekbe kimérve
dunsztban pihennek.