EQ fogyatékos, továbbra is leszázalékolva

mirwen

mirwen

8. hónap

2009. október 20. - Mirwen

Adatok: hosszat nem tudok, de már van 80-as body is, súlyra meg 6,9gk volt tegnap.

Alvás: Éjjel 11 óra 9-től 8-ig. Ez új, még nekem nagyon nehéz hogy kiesett egy óra alvásom. Nappal kábé háromszor alszik, volt egy időszak amikor megvolt az hogy 10-12-ig alszik egy nagy délelőttit, aztán kb 2-től, vagy 3-tól még két órát, majd még egy esti fél7-7 fele, az úgy fél-1 óra.

Evés: tápszer. A lefekvéskori kaja a fix, a többi még mindig változik, kb négy óránként éjjel is, bár mostanában valahogy belehúzott, és volt hogy három óránként kért enni éjjel, azaz három etetés volt. Nem nevettünk. úgy 800ml körül eszik, de észrevehetően lecsökken a tápszer adag ha sok bulátát/joghurtot/eztazt nyom be.

Hozzátáplálás: az új a fehérje volt a hónapban: csirkehús, meg a joghurt. Kanalazni változatlanul nem szeret, bár a joghurtra tátogott, de valahogy úgy csukja be a száját mindig hogy a fele kipréselődik.

A többi meg BLW keretében megy: sztár most a buláta, az olyan foghatós, meg a banános joghurt.

Nagymozgás: kábé három nap alatt megtanult a hátrálásból tökéletes négykézlábazást, rögtön az egész lakást az uralma alá vonta, és nincs megállás a vertikális mozgásban sem: két nappal a mászás után rájött hogy lehet stabilan ülni, meg felkapaszkodni térdelésbe, illetve állásba húzta magát.

Más szavakkal ön- és közveszélyes lett, mert ugye a sok próbálkozás sok áldozattal jár, de ez van, nem szabad elvennem az esések élét, akkor sosem tudja meg hogy milyen tette milyen következménnyel jár. Sok bíztatás, és jópár vígasztalás már megvolt, azért persze fejest nem ugorhat az ágyról, konnektorba se nyúlkálhat, szóval van azért határ. . Ami nem megy, az az állásból leülés, ott még erős ordítás a vége ha nem segítünk, és ő meg elfárad. És megvettük az első cipőt is, ami tulajdonképp azért kell, mert kikoptatta a zoknijai orrát a csúszkálásban.

Finommozgás: zippzár húzókáját is meg tudja fogni, meg már úgy kellett kivenni a kezéből egy kis madárberkenye bogyót, mert azt is hipp-hopp megfogta. Próbálkozik a két tárgy összeütögetésével is, de még elég kezdetleges.

Fog: egyfogú marad asszem, mert vége a nyáladzásnak, meg az összevissza kakilásnak is. (olvastam valahol hogy egy baba vagy nagymozgásban fejlődik vagy fogzik, sosem egyszerre, nos eddig Zs ezt alátámasztja)

Beszéd: tud lihegni mint egy kutya (ilyenkor Morzsinak hívjuk), meg ha van valami a szájában (mondjuk egy falat csócsált kiflidarab) akkor azzal furán gőgicsél, egész olyan mintha mondana valamit. Meg persze énekel. szmájli. 

EC: ha bilire teszem, teljesen egyértelműen jelez: ha kell pisilni/kakilni akkor megteszi, ha nem, akkor kinyomja magát az ülő pozícióból.

Hordozás: ezerrel hordozunk, bár most egyre jobban félek hogy mi lesz ha hátra kell kössem. már rég háton lenne a helye, de megvárom a hét kilós lélektani határt, és majd utána. de előbb lenyiratom a hajam nullás géppel, mert kritikán aluli a hajhúzási tűrőképességem. 

Babajelek: a kedves anyuka már egész sok jelet tud, csak mindig béna, mert elfelejti mutatni is, vagy épp mind a két keze tele. De azért lelkes vagyok, és úgy gondolom hogy egy-két jelet már ért, pl a "bili" meg a "tej"(tápszer).

Egyéb: megyünk jobbra meg balra, mindenfele ahova csak lehet. Bár a "lehet"-et az alvásidők eléggé bekorlátozzák, mert sokkal jobban és hosszabban alszik az ágyában. De muszáj menni, minden nap. Ha rossz az idő, akkor "waldorf-sétálunk", mert ugye a waldorf oviban is minden nap kimennek a gyerekek levegőzni, mert nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözék. Úgyhogy esernyős esőséta is volt, meg hidegséta, meg minden. Kivételt a széllel teszek, amikor itt tördelte a fákat, nos akkor nem.

Másik érdekes hogy most a hó végén vettük ki az újszülött-szűkítőt a hordozóból, mert kabátban már nem fért bele kényelmesen. kicsit fura még, hogy olyan mélyen ül benne, de biztos jobb így.

Végre _tényleg_ eljutottunk ebbel kettesben egy kávéra a Ráday utcába, úgyhogy van fény az alagút végén. (erre a címre várom a jobbnál jobb étterem és kávézó ötleteket kipróbálásra!)

Jaigen! kész van babus útlevele! szmájli-szmájli!

És a hónap képekben.

süti beállítások módosítása