EQ fogyatékos, továbbra is leszázalékolva

mirwen

mirwen

Signing Time

2011. október 01. - Mirwen

A Baby Signing Time négy dévédéje után el is felejtettem, hogy van élet, és két hónappal ezelőtt vettem csak észre hogy van sima Signing Time, és nyomban megszereztük azokat is, mind a 12 dvd-t, és most az a fő kedvence. Iszonyat ütemben tanulja az új jeleket és hozzá angolul a nevüket. pl csak tenger témában megvannak ezek mind: shark, shrimp, lobster, crab, whale, starfish, jellyfish, seahorse, dolphin, octopus. (ebből a jellyfish és a seahorse-nak én néztem utána, mert kérdezte)

Most jutott el oda hogy a kis ujjait is tudja egyesével alakítani sikeresen, pl az első nehéz kéztartás a "yellow" volt (a lenti linken az "Y" jele), amire egy délután rájött (nem tudtam hogy miben mesterkedik az egyik sarokban állva, csendben. egyszercsak kijött, mutatta csillogó szemmel). Aztán jött a repülő jele. majd a vizilóé (két kézen a kisujj és mutatóujj van csak nyitva, ezek a viziló fogai, ezeket kell összeérinteni) és érdekes módon a "blue" jele volt a legnehezebb ("B" a fingerspellingben) ahol az összes ujj nyitott egyenes, de a hüvelykujjat a tenyér elé fordítjuk: kép

de a színeket is ugyanolyan könnyen megtanulta, pedig csak nemrég lett biztos a magyar megfelelőikben is. Szóval megy a yellow, orange, green, blue, brown, purple, black, red (lassan a white, pink, grey is)

érzések is direkt jókor jöttek, most érdekli ugye hogy ki mérges, mitől ijedt meg, miért sír, és hogy ezeket lehet nevesíteni.

és ugye van a finger spelling minden rész végén, meg ez engem is érdekelt, és sokat néztem meg csináltam, és tegnap állított oda a "W" jelével elém hogy: "vé, dáböljú, ex, váj, zí" én meg majdmegzabáltam.

Szereti csinálni, én meg szeretem nézni hogy szereti. ez a lényeg. Van hogy ülünk a kocsiban, és egyszer csak elkezdi sorolni. Rettentő büszke amikor sikerül egy új jelet mutatnia, főleg ha az ujjakat kell állítgatni hozzá és sikerül.

érdekes az is hogy melyik részeket szereti nézni. Az oké hogy az állatosokat leginkább, de azok után a "welcome to school" a soron következő kedvenc ("anya! a táskásat!"). Nem értem hogy miért jó a "principal"-t meg a "pen"-t nézni, főleg hogy itt már ugye megszaporodnak a fingerspellinges illetve nagyon elvont szavak is.

kép kattintva nagyítódik.

Egyik nap mondta hogy nézzem, "elmosogatott", aztán elkezdte sorolni a színeit a poharaknak, aztán belendült.

felső sor, balról jobbra: csak mutat; "green"; elmosódott "green"

középső sor, balról jobbra: "yellow"; "green"; "blue" (nagyon mondja ezt is)

alsó sor: "brown" vége; mutogatás, "green"

10. hónap (29.)

Adatok: kb 9kg, 80-as ruhákat hord, 5-ös pelus.

Alvás és napirend: most tért át a napi két alvásra, emiatt pont váltják egymást Zsófival, amitől kihullik a hajam. Este ő alszik el hamarabb, úgy kilenc felé, éjjel általában egyszer kel fel, (sokszor van hogy Zsófi többször...)

Evés: négyóránként kb, de egyre több nem tápszert. Mindent kinéz a szánkból, és már mondja is hogy "ham-ham-ham", és jön, és nagy szemekkel bámul.

Tápszer: Milupa Pepti 1. egyedül

Más kaja: kanalazva leginkább gyümölcsöket, 100ml-200ml, de inkább 100.

és BLW: babapiskóta, kenyérhéj, főtt krumpli, gyümölcsdarabok, virsli.

Nagymozgás: négykézláb mászik, és feláll mindenhol minden mellett. és végre visszaereszkedik onnan. oldalazva halad felállva tárgyak mellett. átmászik minden akadályon, de még nem ül.

Finommozgás: csipeszfogás remekül, legkisebb dolog is a szájában landol.

Fog: hirtelen kijött még négy fog, úgyhogy most  6-nál tartunk (fent négy, alul kettő)

Eü: sima gyógytorna kéthetente továbbra is és dévényes heti egyszer. mert még mindig nem ül.

Beszéd: ma-ma-ma, ham-ham-ham. Ha visít, az dobhártyaszaggató.

Bilitéma: -

Hordozás: Háti meitai, babakocsi.

Ügyeskedés: már észnél kell lenni, mert kiszed, átmászik, leránt, bányász és bekúszik bármiért.

Egyéb: Akaratát érvényesíti bármi áron. és gyorsan megsértődik ha az nem teljesül. Itthon csak Caligula a beceneve. Viszont már volt olyan az egyik nap, hogy vendégség volt, vendégek a nappaliban, én a középső szobában, Zsófi meg Simi meg kettesben a folyosón rohangáltak, majd be a hálóba, és onnan hallottuk a nagy röhögcsélést.

--------------------------

Zsófi

ide írom most őt is. 92-es, kb 12,6 kg, 23-as láb. enni már velünk eszik. Napközben nem adok rá pelust ha csak tehetem, és egy-két balesetet leszámítva nincs hiba: megy a pisi meg a kaki a vécébe, vagy bilibe. Ha bilibe pisil, akkor pisi után kirohan a vécébe, letép papírt, kitörli, majd bedobja a vécébe és lehúzza, aztán visszajön a biliért, felveszi, elviszi a vécéhez és beleönti, majd azt is lehúzza. színek már angolul is. hosszabb meséket is szeret és kisebb gyöngyöket is felfűz sima cipőfűzőre is már. Rajz még mindig nem az erőssége, de szeret "fontosat írni", meg festeni, meg önmagát festeni. Szép a kiejtése, és ha odafigyel, akkor még az "s"-et is "s"-nek mondja, nem "sz"-nek.

süti beállítások módosítása