Ma ezt sütöttem eb hathatós segítségével, ami azt jelenti hogy én gyúrtam össze a mixet, majd 4 óra állás után eb kinyújtotta és formázta, mert addigra elfáradtam.
Nincs mézeskalács-szaggatónk, meg különbenis a négyzet az olyan nerd, úgyhogy maradtunk ennél. Nagyon finom az állaga, nem teljesen száraz és nem kemény mint egy mézeskalács, hanem olyan pontjó (ezért óvatosan vele, mert még azon melegében jól be lehet zabálni belőle.)
PEPPERKAKOR
Hozzávalók:
55 dkg liszt, 30 dkg
margarin, 2 db tojás sárgája, 10 dkg porcukor vagy darált barna cukor,
10 dkg méz, 0.5 evõkanál szegfûszeg, 0.5 evõkanál fahéj, 0.5 kiskanál
szerecsendió, 0.5 kiskanál gyömbér, 1 kiskanál sütõpor, 4 dkg kakaó
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a kakaóval, majd
elmorzsoljuk a margarinnal. A többi anyagot hozzáadva határozottan
összegyúrjuk. A kész masszát pihentetjük minimum 3 órát, de legfeljebb
1 napot. Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vékonyságúra, majd
tetsés szerinti formákt szaggatunk belõle. Elõmelegített sütõben
180-200 celsius fokon 5-6 percig sütjük.
----------------
Kicsit vastagabbra hagytuk, olyan 4 mm-esre, mert elég nehéz volt különben felszedni a deszkáról, és ezért picit tovább sült, úgy 6-8 percig.
én nem találtam a nyers tésztát elég fűszeresnek, úgyhogy tettem bele még mézeskalács fűszerkeveréket - mert kardamom és őrölt csillagánizs nem volt itthon - úgy két evőkanállal.