EQ fogyatékos, továbbra is leszázalékolva

mirwen

mirwen

ezmegaz

2011. január 23. - Mirwen

elbizakodtam magam mikor harmadnap egész jónak éreztem a térdem, most erős visszaesés van a fájdalom és használhatóság tekintetében, frankó ez így a következő héttel a láthatáron.

már megint írtam egy pár dolgot a 23. havi összefoglalóba, mert most hogy megvan Simi, most kezdem értékelni hogy mennyire nagyon hasznos egy-egy lejegyzett hónap, pl kapaszkodó amikor kilátástalanul bőg, hogy elmúlik, már nincs sok hátra, meg lehet megdöbbenni, hogy Zsófi négy hónaposan volt annyi kiló mint Simi _most_, stb.

Illetve megtanít újra és újra arra hogy milyen illékony az idő, mennyire gyorsan elrohant, és meg akarom örökíteni ezt a korát (is) Zsófinak, mert maholnap érettségizik. Most néztem vissza egy egy évvel ezelőtti videót ahogy táncol a tévé előtt valami zenére, és ledöbbentem hogy már akkor is milyen nagylánynak tartottuk, és pedig igazából milyen icipici. És ugyanígy vagyok vele most is, hogy egyfelől, egy komoly nagylány, aki ha játszik, van hogy szépen elpakol maga után, visszateszi a helyére a dolgokat, másrészt, még nincs két éves, kicsi babás formája van, és bújik, és szupercuki a szálló kis haja, és sosem szabad egyiket sem elfelejteni. Egyik gyereknél sem. Remélem nem esek bele abba a hibába, mint anyámék is, meg sokan mások, hogy a legnagyobb gyereknél elfelejtik hogy az is gyerek, csak az a lényeg hogy ő a legnagyobb, és fordítva, a legkisebbnél meg hogy ő is felnő, hiába ő a legkisebb.

----

szombaton anyáméknál voltunk, vittünk neki majdnem két kiló nagy garnélát szülinapi tortának álcázva (tortadobozban), volt nagy öröm. Ma meg jött Ada, és sushi-sulit tartottunk.

23. hónap

Adatok: 10,5kg és 84 centi. Lába 21-es. A haja még mindig ilyen kis szösz csak a fején, sose lesz már rendes haja szerintem. (van egy csomó hosszú szál, amik már a háta közepéig érnének majdnem, ha nem szállnánk, vagy kunkorodnának összevissza, és van egy réteg alsó haja, ami meg olyan rövid mintha nyírnánk.) 4-es pelenkát hord.

Alvás: este 9:30 körül alvás, majd egy-két evés, majd 8-fél9 felé kelés

nappal: napi egy alvás, kb du. 2-től 4ig.

Napirend: reggel 8 felé ébredés, reggeli, közben Shaun vagy Timmy nézés - ez a drogja -, játszás, 11-12 felé játszótér egy órára minimum, majd 1-kor indulás haza, fél2-kor evés (és utána kakilás), 2-4-ig alvás, délután szabadprogram, de általában megyünk valahova, vagy ha más nem, eb leviszi motorozni/sétálni még mikor hazaért. 9-kor fürdés, fél10-kor meg alvás.

Evés: esti tápszerezést próbáljuk visszaszorítani, higítjuk a kajáját, vagy teával helyettesítjük, ez most eb feladata mert ő alszik vele. én drasztikusabban akartam nekiállni, hogy rögtön mind a két kaja higított 2-3 arányban egy hétig, aztán 1-3 arányban, végül tea, de eb más elképzelések mentén halad, és végülis ő csinálja, akkor úgy ahogy ő szeretné.

lefekvéskor kap 200ml rendes tápszert (ez amúgy fontos, mert nem igazán kap napközben tejfélét, leginkább semmit, max tejbegríz néha, vagy a reggel a cheerios teje ha az van),

éjjel az ami, aztán

reggel cheerios, vagy szelet kenyér vmivel megkenve, megpakolva, vagy melegszendvics, vagy most pl gabonapelyhes tejpép. Délig semmi más.

ebéd egy órakor, egy nagy üveg junior kaja, most már egész ügyesen megeszi, nincs cirkuszolás.

felkelés után (4-kor) gyümölcs. Apró darabokra vágva jöhet bármi, kivéve banán, ez most se megy igazán. Mandarin és körte most kedvenc.

vacsorára meg az ami van... bundáskenyértől tejbegrízen át a csirkepörköltig szinte bármi volt már.

Otthon a kedvenc nasija a "golyó", ami pár szem fagyaztott ribizlit jelent, vagy a "mag" ami meg a szotyi. Útközben kölesgolyó.

tiltólistás volt nálam a csoki, a kakaó, földimogyoró, és sima tejet se kap táp helyett estére, mert fájt tőle a hasa, erre úgy jött haza anyóséktól hogy: estére tápszer helyett CUKROZOTT TEJet kapott, csokit ettek, és a hazaúton mogyorót... no comment

Nagymozgás: felmászott a játszótéren a nagy toronykomplexumra, amire ki is van írva hogy öt éven aluliaknak nem szabad. Persze a legnagyobb jeges hóban, rajtam elöl Simi, utána nem tudtam menni, úgyhogy csak imádkoztam hogy ne essen le a magasból. Illetve a fej magasságban lévő kötélhídon átmászott az egyik toronyból a másikba, igaz nagyon félt (még kicsit sírt is az elején), de nem volt hajlandó visszafordulni. Aztán újra végigment rajta.

labdát rúg és vezet

Finommozgás: szotyi evés (megrágja, majd kézzel kiszedi a magot), 6x6mm-es pici matricák ragasztása. Horgászós játékot is tudja már (kipecálja a mágnessel a halakat)

Fog: továbbra is 16 darab, és egyre ügyesebben engedi mosni, illetve már mossa is magának

Eü: talán kis orrfolyás, de nem emlékszem most semmire igazából.

Beszéd: mégjobban turbóüzemmód. Ragadnak rá a szavak. Mond szinte mindent (babajeles dvd miatt van egy-két szó amit angolul is használ: apple, fish, stop, go, hot  no meg persze: Timmy Time (timmi táájm!)). Még mindig csak szavak, egymás mellé pakolva.

ezenkívül ragoz, főleg a birtokosjelző (anyáé, apáé, stb), illetve ha magáról beszél, sokminden E/1-ben, múlt időben van: ettem, elvesz-tem ("elvettem", ez szupercuki, mert ugye elvesz, de ő csinálja, tehát elvesz, majd szünet, és hozzáteszi: "tem"). De helyesen használja az időrendet is, mert pl megyünk a sapka felé, mondja: "elvesz" vagy "elveszem", utána amikor már nála van: "elvesz-tem"

amit szeretek hogy nem selypít, nem nagyon használ más betűt valami helyett (pl Berci "Zsószi"-nak hívja: ő a "f" helyett mond "sz"-t), ugyan nem kerek egész mondatok, de amit mond, az szép, érthető. (mondjuk kihagy még, de érthető. pl: "halkítom" helyett "aakítom", vagy "Alfréd" helyett "Aaféd"). Ami még cuki, hogy a "nyuszi" szót előkelő orosz cárnői kiejtéssel mondja "nyuusii".

viszont a "Zsófi"-t nem hajlandó kimondani, következetesen "Vizsa"-nak hívja magát. (régen fordítva mondta ki: "fizsó", aztán abból lett a vizsa, esetleg vizsó)

ja és ő nevezte el Simont is "Simiké"-nek.

még egy vicces: a "fa" az mindig többesszámban szerepel: "fák" rövid "á"-val ejtve. Eleinte nem is értettük hogy miért káromkodik ennyit.

énekelni nem énekel még, csak mondja hogy "boci boci taaka" (boci tarka). ás közben üti a xilofont.

Bili: szól amikor épp termeli a kakit, de akkor nem szabad hozzányúlni, viszont ha kész, akkor "kakiii" felkiáltással bevágtat a fürdőszobába hogy most akkor szedjük ki. Utána alapos: meg kell néznie a végterméket, és a vécébedobást is (kiborítjuk a pelenkából a vécébe mindig). Bilin vagy vécén csak másodpercekig hajlandó ráülni, de látszik hogy kicsit jobban foglalkoztatja már a téma. (nyárra várok áttörést)

Hordozás: Zsófi gyalog vagy babakocsiban vagy erszényben (Simi rugalmaskendőben vagy erszényben) (azthiszem lassan értelmetlenné válik ez a rész, hiszen ha kell, hordozzuk, ha nem, jön a lábán, ha nem Simivel hármasban vagyunk, akkor meg babakocsi.)

Érzelmek: most jött el az igazi ölelgetős érzelemkifejezős korszaka. Jön oda hozzánk, átölel "szeret". Utána persze sorban minden számára kedves maci, lovacska, vagy esetleg a játékbaba.

Nagyon vidám, közvetlen és kliegyensúlyozott. Idegeneknek mindig előre köszön, hogy "szia!", használja a "köszi"-t is, illetve ma volt egy cuki eset: odaálltam Simihez a bölcsője mellé, Zsófi nem fért oda, próbált a lábamnál beférkőzni, és közben "bocs.... bocs".

nincs testvérféltékenység, de tényleg szinte semmi, ezt mondjuk még meglátom hogy hogy alakul, lehet hogy később elszabadul majd a pokol.

apropó pokol: már egész jól lehet vele alkudozni, érti hogy ha valamit megtesz, azzal kiérdemel egy másik valamit. Növénytépésért leszidás, egy falat nemtúlszeretem kajával meg egy újabb oldal képnézegetés. És mivel ezzel tisztában van, ezért azzal is hogy egymás után következnek a dolgok (ha megyünk még, eljutunk a játszótérre, vagy ha vár még itt amíg fizetek, akkor rohangálhat egyet a folyosón, stb.) Viszonylag tudjuk uralni a hisztire okot adó helyzeteket, amit nem, azt nem, persze. NAGYON igyekszem következetes lenni, ez nekem nagyon hiányzott az életemből, úgyhogy nekem is nagyon oda kell figyelnem magamra is.

bejött a hiúság is, egyre inkább fontos hogy milyen a ruha/póló/csatt ami rajta van, azonnal szalad megnézni a tükörben.

Ügyesség: ellentétpárok (kicsi-nagy, forró-hideg, gyorsan-lassan, fent-lent) megvannak. illetve a jobbra-balra is 80%-ban megy.

hármas kirakónk van eddig a legtöbb darabból álló kirakó (öltöztetős famaci), nagyon gyorsan kirakja.

Színek: mondja a neveit, illetve pontosan tudja egy halmazba tenni az egyféle színűeket, de a nevek és a színek még kb 60-70%-ban passzolnak össze.

Számok: mondja hogy "egy", "kettő", "három", "kilenc", "tíz", amikor "számol", de persze még nincs összefüggés.

Rajz: nagy firkák könyökből, meg csuklóból, de már "ír", is, amikor picike firkák lesznek kis helyre. Ha arcot rajzolok, akkor a "szemee" felkiáltásra már firkál is az emberke szeme helyénél, de még csak ugyanolyan firka. (ugyanígy a helyet eltalálja a szájnak, kéznek, stb, de még semmi felismerhető)

Öltözködés: sapkát felvesz, nadrágot, kabátot, pulcsit lezippzároz. Próbálja a zippzárt összeilleszteni, illetve a cipőfűzőt kötni, de ezek csak utánzások még most. Nem nagyon erőltetem, mert nem akarom hogy vetkőzzön.

Egyéb: Vannak ugye az elvek, aztán megszületik a gyerek. szokták mondani bölcsen. Nem akartam hogy tévézzünk, aztán mégis lett, ebben az a kompromisszum hogy csak délelőtt van, és lehetőleg dvd (98%-ban ShaunTimmy, meg a babajelek is még néha).

és nem vagyok hajlandó Bartos Erikát beengedni ebbe a háztartásba. Vizuális bűntény amit művel. Ugyanígy szeretném ha a Waltdisney termékek nagyrésze is kívül maradna, kezdve a micimackóval.

ezenkívül szerettem volna ha nem lesz elemes játék, viszont karácsonyra én is azt vettem neki, egy Glodoodle-t, mert annyit utazunk sötétben autóban, arra tökéletes most: világít és rajzolhat vele.

Könyvek: nagyon szereti, sokat olvasunk, böngészünk, viszont még mindig nem hajlandó arra hogy pl olvassak, azaz hogy hosszan kelljen egy lapot nézni. Énekelni bezzeg énekelhetek sokáig, akkor maradhat a kép, ehhehh.

Séta: minden nap kell hogy kimenjen, ezt nagyon igyekszem betartani, még rossz időben is, meg akár kisebb esőszitálásban is, hóban is. Nagy szél vagy eső esetén nem. Ezt szeretem abban hogy itt lakunk, hogy tud sétálni is, sok autómentes út van a közelben, meg több játszótér, meg motorozni, meg nénik-bácsik-kutyák. Meg bogyók. megszállott bogyószedő. minden bogyós bokornál meg kell állni amíg ő szüretel. Kicsit félek hogy ha kertesházba költözünk, akkor az lesz hogy túl kényelmes leszek, és úgy járunk mint a kutyával szokták: míg a panelban tartott kutyával rendszeresen járnak sétálni, játszani, a kertben tartott kutyával már nem törődnek, mert úgyis ott van a kertben, foglalja el magát. Megkülönbenis, hova sétálnánk, ugye? (ok, lesz helyette más: kertimunkák)

Jövő hónapban két éves. Az lesz az utolsó havi értékelő, utána negyedévente jön. Most képek sincsenek, mert gyűjtöm hó végére Simihez.

------------------------

fun fact: ez a 3000. bejegyzésem. (mondjuk csalóka, mert az első évek egy bejegyzésként szerepelnek)

térd

nem tudok ráállni. fasza. ma kórház lecsekkoltatni.

--------------

update a baleseti sebészet és két újabb röntgen után: a szalag húzódott meg, öt napig fájni fog, és három hét után terhelhető. futhatok is utána. dokival beszélgetve úgy tűnt hogy nem tart hülyének hogy ennyi kilósan futottam, ami nagy megkönnyebbülés, mert szemforgatós lebaszást vártam, meg hogy menjek valami dagi-aquafittnessre, meg szobakerékpár, stb.

amúgy asszem ebben a pillanatban rájöttem hogy miért lett ez: mert a fotelben mindig felteszem a jobb lábam (ez ment most szét) a mellette lévő másik fotelre, és csak a bokám támasztódik alá, és a térdem levegőben, és az egész pozíciótól kicsit balra csavarodva lóg. ami nem vészes, de most hogy leültem ugyanígy, megéreztem hogy ezzel nyújtottam ki azt a szalagot ilyen felemásra.

ez a nap az ördögé

kezdődött ott, hogy reggel arra ébredtem hogy az este még csak enyhén fájó fogam reggelre bedurrant. Aztán Zsófit hatkor felébresztette az enni kérő Simi, úgyhogy Zsófi jó három órával hamarabb ébren volt, és ugye én is. Aztán nem tudtam enni a fogam miatt úgyhogy éhes is voltam. Majd bejelentkeztem fogorvoshoz, és kettőre hazajött értem eb, hogy keresztülvágjunk a harctérre emlékeztető városon. Iszonyú dugó mindenfelé...

Természetesen újra para a fogorvosi székben (de a csodakezű doktornéni fájdalommentessé varázsolta a beavatkozást szerencsére), majd ha már úgyis lőttek az aznapi szoptatásnak, akkor azt javasolta hogy menjek el röntgenre is. (Közben eb egy közeli játszótéren volt a két gyerekkel, a hős) Röntgenen ezren, bár gyorsan sorra kerülök, jó fél óra míg előhívják a cuccost, addig lerágom a körmöm idegességemben hogy vajon hogy boldogul eb, majd otthagyok egy rakás pénzt, és beülünk újra a kocsiba hazafelé. Az úton megsasolom a röntgent, lefagy a számról az érzéstelenített mosoly, az bizony ott tényleg totális csontsorvadás, pár fogamat csak a szentlélek tart. Fasza.

Haza, én éhes, de most meg azért nem lehet enni, mert érzéstelenítőzve vagyok.

Nekiállok fejni, majd a bámulatos mennyiségű 50 mililitert - ennyit egyszerre még nem fejtem - borzasztó nehéz szívvel a csapba öntöm.

Futócipőt húzok, ha már megígértem itt mindenki előtt magamnak, akkor legalább az első heteket bírjam ki, nekivágok a szigetnek. Ott ezren, szegények kerülgethetnek, aztán az utolsó kétperces etap végénél beüt a krach: a térdem. Hazafelé már csak sántikálok, itthon meg már totál kripli üzemmódban.

most akkor mi a fenét csináljak? ez elmúlik magától mint egy húzódás, vagy ez valami örök bénulás/ficam/akármi? menjek el dokihoz? körberöhög? majd biztos az úszást javasolja, mert az ízületkímélő, de azt én köszönöm nem kérem (imádok úszni, félreértés ne essék, csak iszonyú macera)

(és akkor az achilles inaimon lévő vízhólyagokról még csak nem is beszéltem, jóétvágyat)

ne főzz éhesen Vol.2.

az úgy volt hogy akkor nekiállok csinálni vasárnapi ebédre sushit, de ha már nekiállok, akkor nem két darabot, és ez volt a baj, mert így egy talicskányi lett, de még szerencse hogy tesómék is szeretik, úgyhogy a maradékot kivittük nekik doggybag-ben (rendelős sushi tálca recycling)

(shiitake, surimi, füstölt lazac, pácolt retek, uborka, umeboshi)

süti beállítások módosítása