Az Étterem. A fogalom. Ferran Adrià.
Mindig is imádtam a japán konyhát főleg mert olyan végtelenül látványos az egyszerűségében. Minimális kis adagok, abból sokféle, rávezet az ízekre, és nem kutyulja össze. Könnyed, légies, ugyanakkor tápláló, de ugyanannyira kedvez a szemnek-léleknek mint a nyelvnek-gyomornak. Nos számomra ugyanezeket jelenti az elBulli, akinek napokig tudom lapozgatni - igaz még csak virtuálisan, de már spórolok az albumokra - a "menüit". Ő ezt az egészet még az innovációval és a kísérleti-konyhával egészíti ki, úgyhogy a legújabb ételei egészet tudományos fantasztikusakra sikerülnek.
Magyarkonyha vesd össze: leves+második. az állandó kombó; a pincér ki se hozza a másodikat amíg mindenki meg nem eszi a levesét, ettől hülyétkapok. a második akkor jó ha kurva nagy adag, különben megy a nyavajgás. a második lényege: hús+köret. ami általában hús+krumpli. Nos ez a koszt ilyen formában maga a dögunalom. ezt úgy tupírozzuk hogy desszertnek lenyomunk valami krémes rétegelt tésztát - süti , és ha igazán ünnepivé akarjuk tenni a dolgot, akkor a főételhez savanyúság/desszert dukál.
de inkább beszéljünk az elBulli-s ételekről, vagyis beszéljenek ők magukról:
853 | mandarin aspic [ fresh snacks ]
a képre kattintva eléritek a 2003-as katalógus.
Aztán itt a 2005-ös (képre kattintva), ahol viszont már totál sci-fi kaják vannak, mint pl:
1126 | melon with ham 2005 [ snacks ]