EQ fogyatékos, továbbra is leszázalékolva

mirwen

mirwen

az fogantatásrúl

2008. augusztus 29. - Mirwen

Nos akkor álljon itt egy kis beszámoló a próbálkozással eltöltött két év alatti tapasztalatokról a fogantatás témakörben.

Előszöris nem a szex a fontos - illetvehát természetesen az -  hanem a peteérés időpontja.

De kezdjük az alapoknál. Nekem - szégyen, nem szégyen -,  még az sem volt tiszta annó hogy melyik a ciklus első napja, úgy gondoltam hogy az amikor véget ér a menstruáció, de nem, a menstruáció első napjától - az első olyan nap amikor tiszta piros vér jön, nem öszetévesztendő az ú.n. "barnázással" - számítódik. Egy ciklus három részből áll: Menstruáció, follikuláris és lutális fázis, amit jól lehet látni ezen a képen is: 

Ez egy (példa) hőgörbe, amit naponta vezet az ember. Felül a hőmérsékletek (itt fahrenheitben vannak), alatta a "Day" sor értelemszerűen a ciklusnapok, alatta a "CM" a Cervical Mucus, azaz a hüvelyi váladék, de ezt később kifejtem, alatta a "BD" sor a BabyDancing (hülye amerikaiak), azaz a szex,  alatta a "Stats" sorban a zöldes a várható peteérés, a pirosas a várható menses.

És a nagy piros kereszt, aminek a vízszintes része a base temperature, azaz az a kezdeti hőmérséklet, ami a ciklus elejére jellemző, a függőleges piros vonal meg maga a peteérés napja.

A pirosas rész az elején a menstruáció, a zöldes a folliculáris fázis, ez a peteérés előtti időszak, ezdő alatt érik meg a petesejt és az időszak végén van maga az ovuláció. A fő hormon az ösztrogén. A kékes a luteális fázis, ami az ovuláció és a következő menstruáció közötti időszakot jelöli, ha megtermékenyült a petesejt, akkor ekkor történik a vándorlása illetve a beágyazódása (kb a 7-10. luteális napon (DPO azaz day past ovulation)), de ha ez nem történt meg, akkor lassan elkezd a szervezet felkészülni a méh vastag nyálkahártyájának "leválasztására", azaz a következő menstruációra. Ennek a szakasznak a domináns hormonja a progeszteron.

Ha az előbbi példa hőgörbét nézzük, és figyelembe vesszük hogy a peteérés a folliculáris fázis végén történik meg, és egy petesejt 24 óráig életképes, míg egy hímivarsejt majdnem 4 napig, akkor a kettő érték keresztmetszetét véve azt kapjuk hogy kb 4-5 nap van amikor teherbeeshet az ember:

 

A ciklusról még annyit fontos megjegyezni, hogy ezek a 28 napos tankönyvi ciklusok azért elég ritkák, hogy pont 28 naponta menstruáció, és pont a 14. napon van a peteérés. Mindenkinek más a hossza, de egy cikluson belül általában a lutális fázis hossza az ami fix, és a folliculáris fázis hossza szokott változni. 

 

Tehát ismét ott vagyunk hogy ahhoz hogy tudjuk hogy mikor estünk teherbe, azt kell tudnunk hogy mikor ovuláltunk. Az ovulációt többféleképp is kimutathatjuk, illetve sok ráutaló jel is van. A legbiztosabb az LH teszt használata (angolul OPK-nak, azaz ovulation prediction kit-nek is szokták mondani). Ez drogériákban (pl DM) kapható tesztek, amik a vizeletben lévő luteinizáló hormon jelenlétét mutatja ki. Az alábbi ábrán jól látható a hormonok jelenléte a ciklus alatt.

Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, akkor úgy is mondhatnám hogy az ösztrogén megérleli a petesejtet, a luteinizáló hormon ovulációt generál, a progeszteron meg megtartja a terhességet (ha kialakul).

Tehát ezzel a pisiteszttel ha kábéra már tudjuk hogy mikor várható a peteérés, akkor napra pontosan be lehet lőni, mert ahogy elkezd nőni a vizeletben az LH hormon tartalom, úgy válik az LH teszt egyre inkább csíkossá, és akkor amikor az LH csúcs van a vizeletben, akkor két erős csík van a teszten. Tehát kiszabadult a petesejt, innentől 24 óráig életben van még.

Az egyik drámai az a testhőmérséklet, mert az a lutális fázisban megemelkedik a folliculáris fázishoz képest általában 0.5 celsius fokkal. Nálam a ciklus elején általában 36.3 körüli volt a hő, míg peteérés után 36.8 környékén. Ez nagyon szépen kirajzolja hogy mikor történt meg a peteérés, viszont az a baja, hogy nem jelez előre, hanem csak a már megtörtént peteérést konfirmálja. Ezért nem jó pl a hőmérőzés védekezésre!  Ha megnézzük a példagörbét, akkor látni, hogy a lutális fázis végén a hőmérséklet szépen lassan visszaesik a kezdeti értékekre, azaz még azt is tudja bizonyos értelemben jelezni hogy terhesek vagyunk-e avagy sem, mert ha nem kezd el visszaesni, hanem szépen marad magasan, akkor elég gyanús hogy miért vagyunk ilyen melegek mint egy keltető, hacsak nem...?! szmájli

Ezenkívül még számtalan más jel is van, de ezek már nem ennyire egyértelműek. Megemlítésre méltó még a hüvelyi váladék, (angolul CM azaz cervical mucus) ugyanis az is a ciklus alatt hullámzó hormonok hatására változó. Eleinte általában száraz (a görbénél "-" a jele), ragacsos (a görbénél "S" mint sticky) vagy krémes ("C" mint creamy) - én kérek elnézést, ezek eleinte gusztustalannak hangzottak, de ha belegondolunk bámulatos ez az egész -. A krémes az olyan mintha liszt lenne vízzel, vagy krém. Aztán ahogy közeledik a peteérés ideje, vizes ("W" mint watery) lesz, tényleg mint a víz, majd amikor igazán termékeny az ember, akkor meg tojásfehérje ("E" mint eggwhite) szerű tiszta, nyúlós. Aztán ahogy vége a peteérésnek, újra száraz, vagy krémes. Természetesen nem mindig ilyen egyértelmű, és van hogy egyáltalán nincs egyik vagy másik.

Van még a méhszáj ellenőrzés is (ujjal), ami még gusztustalanabbul hangzik, de ez sem az, bár ezzel nem igazán ildomos a nőgyógyászunknak dicsekedni, mert leteremt hogy mit piszkáljuk magunkat. Pedig - hogy igazán vérfeministián hangozzak: - ez az én méhszájam, nehogymár ne akkor nézzem meg amikor akarom! szmájli, és broáf. Ezzel amúgy nem is kísérleteztem sokat, pedig jól jelez ez is.: ciklus elején a méhszáj viszonylag lent van, kemény és zárt (LFC (low, firm, closed)). Majd ahogy közeledik a peteérés, feljebb megy, puhább lesz és nyitott (HSO (high, soft, open)). A lent és fent, meg a zárt és nyitott az csak viszonyítás kérdése, ha az ember többször nézi, akkor rájön hogy melyik helyzet melyik. A kemény meg olyan kemény mint az ember orrahegye, a puha meg olyan puha mint a szájad.

A dokik meg, ahogy Ediacara mondja, csak statisztikai adatokkal számolnak, mert ugye a doki úgy határozza meg a terhességi idődet hogy az ultrahangon az embrió keresztmetszeténél megáll, majd a feje tetejétől a fenekéig húz egy vonalat, és amekkora az, arra kiad egy terhességi hét+napot. De pl G is, a nőgyógyászom, aki jól tudja hogy jól ismerem magam, mikor kérdeztem hogy "na, mennyi idős?" Azt válaszolta hogy "mennyi legyen?" és addig keresgéltük az a két pontot a feje teteje és a feneke között, amíg ki nem jött pontosan annyi hét+nap, amennyi idős ténylegesen (a chartom alapján). Aztán persze mulatoztunk rajta jót.

Szóval ezek után nekem egy védőnő/doki se mondja azt hogy "azt magácska nem tudhatja". Japersze... 

A bejegyzés trackback címe:

https://mirwen.blog.hu/api/trackback/id/tr645664753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása