EQ fogyatékos, továbbra is leszázalékolva

mirwen

mirwen

9. hónap

2009. november 19. - Mirwen

 

Adatok: hosszat még mindig nem tudok, 80-as bodyk, súlyra meg 7420g volt tegnap.

Alvás: Éjjel kb 11 óra két-három gyors etetéssel. Kicsit később fekszik le, akkor van hogy tovább alszik. Mostanában párszor felébredt pluszban sírósan a foga miatt. 

Nappal kábé háromszor alszik, attól függően hogy mikor kelt fel, kb két-két és fél órát tud ébren lenni, és ágyba kéreckedik a délelőtti alvására, ami 1-2 óra. Utána kb három-négy órát ébrenlét jön, aztán a délutáni alvás, ami általában hosszabb mint a délelőtti, kb 2 óra. Ezenkívül ha úton vagyunk, a kocsiban beájul még kb este 7 felé egy félóra-órára, akkor jók vagyunk 9-fél10-ig. Ez az ideális, de ezt az esti alvást csak kocsiban hajlandó prezentálni, otthon még sosem sikerült, és ilyenkor idegbajosságosabb a dolog, esetleg egy esti sétával áthidalható. (innen látszik amúgy hogy szinte minden este megyünk valahova)

Evés: tápszer. Mostmár háromféle: Milupa Milumil HA Start (ez a drága indítótáp), Similac (ez az olcsó, de szuper), és a Milupa Gute Nach éjjelre. A lefekvéskori kaja a fix, a többi még mindig változik, kb négy óránként éjjel is, és megfejtettük hogy miért kelt hirtelen olyan sokat: hülye anyuka nem vette figyelembe hogy a gyermeke egész nap szélsebesen rohangál négykézláb, illetve ácsorog, meg ücsörög, szóval energiát akart pótolni, az újszülött táp meg nem volt elég, úgyhogy bevetettük a rizspehellyel dúsított Gute Nacht-ot, illetve mostmár vettünk mi is sima instant rizspelyhet, és turbózzuk szinte mindegyik napközbeni tápját is.

Hozzátáplálás: kedvenc még mindig a banán, krumpli (főve, sülve), buláta. BLW-zünk amit tudunk, mert a kanalazós még mindig nem megy, de már egyszer sikeresen és ügyesen eltüntetett ebnek egy őszibarack-alma rizspépet.  

Nagymozgás: oda-vissza, bárhova és őrült tempóban szeli a lakást négykézláb, bárhol feláll ha tud kapaszkodni, térdelve ül, V-ben ül, Z-ben ül, és mostmár állásból le is tud vissza ereszkedni. Nagyon sokat ügyesedett, már alig-alig volt baleset mostanság hogy eldőlt volna, viszont már volt háromszor is olyan hogy pár másodpercre megállt ha elengedtük és nem figyelt oda. Támaszkodva-kapaszkodva körbejárja az egész nappalit, és van hogy már csak a hasát vagy a könyökét használja támasztéknak, mert a két kezében épp manipulál valamit.

Négy lépcsőnyit felmászott tesóméknál...

-------------------------

kihagytam, ezért most(12.01) pótlom: bekúszik dolgok alá. leginkább székek, de van hogy lábak, stb. a lényeg hogy van hogy úgy is képes végigkúszni, hogy az orra a földet súrolja, de hát ha muszáj, akkor nincs mit tenni, meg kell szerezni azt a porcicát mindenáron.  Ezenkívül átmászik mostmár bármin szinte, ahova fel tudja tenni a térdét, oda feljut, onnan meg át.

Finommozgás: két tárgy összeütögetése megy, taps nem, az csak úgy ha én tartom a kezem, és abba csapkoda a kis tenyerét. már egész sokat fejlődött a csipesz fogása is, már egész apró, 1cm2 nél kisebb dolgot is fel tud szedni (a földről, és be tudja applikálni a szájába). A menü változatos: papírfecniktől a porcicákig minden, a jobbik eset az egy hetes puffasztott rizs.

Fog: HAT darab! felső négy, alsó kettő. Sűrű volt a hónap...

Beszéd: első szava a nem-nem-nem lesz, ez már tuti, ezt videón is elkaptuk félig, de már kezdi érteni a saját nevét is, meg szerintem egy pár szót is, tuti. 

EC: mint például a piss-piss-piss-re azonnal pisil/kakil, bár most a kertésznadrág+harisnyanadrág+izgő-mozgó-kisféreg korszakban kicsit lanyhult az EC-zős és textipelenkázós kedv.

Hordozás: ezerrel hordozunk még mindig, abszolváltunk egy Londont is babakocsi nélkül, bár azt kell hogy mondjam hogy a századeleji metró és vonatállomások temérdek lépcsőjén mászkálva igazából azon csodálkoztam hogy ki az az öngyilkos anyuka aki kocsiba teszi a gyerekét. Nemcsoda hogy olyan sok hordozós anyukát láttunk kint...

Viszont a derekam jelzett hogy most már TÉNYLEG vége az elölhordozásnak, muszáj lesz csináltatnom egy hordozós kabátot, nincs mese.

Babajelek: még mindig csak a mutogatunk korszakban vagyunk, visszamutogatás nincs, bár már a nem-fejrázás vicces visszafejrázása már nagyon megy.

Egyéb: a hónap híre a londoni út volt, amit igazából nagyon jól viselt Zsófi. Oké, esténként már a hazautakon volt sivalkodás, de ez belefér, amikor több mint nyolc órát vagyunk úton egy nap, abból majd 7-et valakire kötve tölti el... Én is sivalkodós voltam néha a nap végére, mit várjak egy nyolc és fél hónapostól?

És a hónap képekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mirwen.blog.hu/api/trackback/id/tr305665072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása