EQ fogyatékos, továbbra is leszázalékolva

mirwen

mirwen

zősz

2010. augusztus 22. - Mirwen

tegnap balatonon voltunk újra, és hát az van kéremalássan, hogy a lehullott sárga levelek között kellett úszni.

18. hónap

Boldog másfeledik szülinapot!


Adatok: kb 10kg, és kb 80 centi. Lába úgy 20-as.

Alváseste 10 körül alvás, hajnal 1-kor etetés, reggel 5-kor etetés, majd 9-10 felé kelés. EZ VOLT, amíg nagymama el nem rontotta, és most 7-8 felé kel. sírok.

nappal: napi egy alvás, kb du. 1-től 3-ig, vagy 2-től 4ig. Majdnem mindig pont két órát alszik. Kocsiban még mindig bealszik hosszabb távon, de most már ha későn indulunk mondjuk balatonról vissza, akkor este át lehet tenni utána az ágyába, és folytatja az alvást.

kábé kétszer volt hogy kettő helyett három órát aludt délután.

Napirend: átlagolok. 8 felé kelés, itthon teszünk veszünk, általában reggeli a tévé előtt egy adat műzli tejben (cheerios vagy ilyesmi), majd kb 11-től játszótér. Aztán 1-2 felé hazajövünk, együtt letusolunk, ebéd egy nagy zöldséges-húsos junior kaja, fáradtsági faktortól függően van hogy még olvasunk, játszunk kicsit, majd fél2-2 felé alvás. Két óra. Utána mostanában játék kicsit, és jön eb, akivel meg kocsiba ülünk, és irány a Balaton,vagy ha már nincs olyan idő, vagy nincs kedvünk, akkor elmegyünk mondjuk tesómékhoz, vagy ezmegaz. Hat felé uzsonna (krémtúró vagy sajt+husi, vagy gyümölcs), kilenc felé készülődés a lefekvéshez: eb megfürdeti, én addig összekészítem a szobáját és a tápit, majd ebbel folytatódik a lefektetés: kihozza, felöltözteti, bóbitát olvasnak, és lefekszik.

Evés: a tápszer: lefekvéskor egy üveg, ebből kb 80-160ml-t iszik, hangulattól függően, majd még kétszer eszik éjjel, 200-140ml között kb.

más kaja: üveges junior kaják (főleg a nestlé, azon belül is a lencsefőzelék)de amúgy most már tényleg szinte mindent, kivéve szőlőszem egészben, mogyorófélék/magvak,no meg a szuper egészségtelen kaják (cukor, csoki, nyalóka, szörp, stb.)

Nagymozgás: elkezdett ugrani, most még csak elrugaszkodik, pl a dohányzóasztalról az ölünkbe, vagy az ágy széléről az ágyra. Egyre kisgyerekesebben sebes a térde, de lelkesen mutatja a BIBI-t. Labdát előre eldob, bele is tud rúgni.

Finommozgás: az ujjait elkezdte tudatosabban használni. pl csettint: úgy csinál az ujjaival mintha, de a nyelvével adja a csettintős hangot.

Fog: továbbra is 16 darab, lelkesen mossák apjával.

Eü: két nagyobb plezúr a térdén, de ennyi szerencsére.

Beszéd: általában egy-két szótag az adott szóból még mindig, pl a bibi, duda (ez egy kisfiú neve), (ka)kika, nínó, iá-iá, stb... de mivel a "ja" (igen) és a "nem" teljesen konzekvensen használja, ezért szinte mindent meg lehet vele beszélni. Meg sokszor áthidaló megoldás a babajel is.

ezenkívül a könyveket "olvassa", és már nem először hallom "dalolni", dúdolni.

Bili: textilpelenka és pucérkodás. egyre tudatosabb a pisivel kapcsolatosan, de még nagyon messze a bili.

Hordozás: mei tai, vagy erszény. megint kipróbáltam a babakocsit, most egy esernyőset, de az meg alacsony volt, úgyhogy a végére jobban fájt a hasam mintha végig cipelem a gyereket az összes cuccal együtt.

Babajelek: újak: már ragad rá mint a kosz (ha lenne még olyasmi amit érdemes lenne megtanulnia... már nem erőltetem direkt) pl: új, nap (mint időegység), fáj stb (az ujjak kifinomult használatát mutatja ez is (ez két egymással szembe fordított mutatóujj összeérintése))

Egyéb: megvolt az első és a második nagymamánál alvás, amitől sokkal jobban rettegtem, mint kellett volna. Zsófi még mindig jól elvan idegenekkel is, ezért aztán nagyival főleg szuper volt. Anyjának is, mert ugye első alkalom hogy nem voltunk összenőve, és legalább megtapasztaltam hogy milyen jó visszavárni.

Az elbújni, és megkeresni nagy favorit, bármikor. az állatok is tudnak kukuccsolni.

elkezdte magát összefirkálni, mostanában az arcát csinálja nagy áhitattal filccel, gondolom meglesett párszor sminkelés közben, szmájli.

plüssállataival szoros a barátság, főleg a nyuszi meg a maci, vitte is őket nagyihoz. Alváshoz kell a nyuszi, átölelve alszik el, majd felkeléskor már úgy vár a kiságyban, hogy fogja mind a kettőt, és úgy kell őt kivenni.

Most az állatok a világmindenség, meg a könyvek. az állatos könyvek meg a csúcs. Meg szereti nagyon a böngészőt is, amit először tesómtól kértem kölcsön, mert hitetlen voltam hogy ilyen apró rajzot is meglát-e, de igen, úgyhogy azóta van már nyári böngészőnk (sorban tervezem megvenni őket, ahogy jönnek az évszakok).

Ezenkívül bámulatosnak tartom ahogy meglát dolgokat: kocsival száguldunk, mégis kiszúr egy óriásplakátot egy 10 emeletes 8. emeletén, amin egy cica van, és mutatja, meg mondja hogy miau!, meg az összes repülőt, akár éjjel is, amikor csak egy légypiszoknyi fénypontocska mozog az égen, de siklóernyőst is, bármit. SasSzemGéza.

És a hónap képekben

napok egyedül

próbáltam belezsúfolni amit csak lehet, úgyhogy hétfőn délelőtt elpakoltam itthon, délután-este Tranzit ebbel, KCs-vel és HZs-vel, jó kis egészestés dumaparti, onnan meg az IMAX-be mentünk negyed 11-re, az Avatarra végre.

nos a filmről: életem legjobb és legfosabb filmje egyben, mert a látvány beszarás, a történet meg... nos legyen elég annyi hogy többször markoltam szorosan a popkornos dobozt hogy most belehányok a demagógiától.

kedden reggel fodrász, délben Tranzit pár ismerőssel, aztán haza, innen IKEA KCs-vel, majd este meg vacsora a Pastramiban ebbel. Este meg megnéztük a Date Night-ot még itthon.

Ma meg aludtam, meg neteztem, meg délután egy fullos fürdőszobatakarítást vittem végre véghez (csempemosástól a padlólap fogkefével történő fugatisztításáig), meg nézem továbbra is rendületlenül a Numb3rs-t.

...és most meg már tűkön ülök, mert hazafelé tart eb Zsófival.

A Férfi

elkezdtem tegnap este Csernus doki "A Férfi" c. könyvét.
alapból nem szeretem Csernust, mert túlságosan úthenger, bár biztos azért nem szeretem, mert félnék egy ilyen úthenger mit passzírozna ki belőlem.
amit eddig olvastam, abban van sok jó meglátás, nagyon az elején vagyok, de valaki aki olvasta még most szóljon vagy nyugtasson meg, hogy a sok fikázáson kívül van benne valami konkrét építő jellegű hozzászólás is?
az a bajom hogy az jön ki hogy minden férfi ilyen meg olyan. De komolyan, van olyan hogy tökéletes férfi? szerintem ugyanúgy nincs ilyen mint tökéletes nő. és nem is kell. az olyan mintha két tökéletes négyszög lenne, és úgy akarnának _kerek_ egészet alkotni.
ahhoz jing-jang szerűen formátlan kis puzzlénak kell lenni, saját formánkkal és a  másikéval tisztában lenni, és elfogadni hogy így leszünk egyek. hogy dinamikus az egész.
(meg közben leszámolni a mérgező szülőkkel.)

elkezdtem tegnap este Csernus doki "A Férfi" c. könyvét.alapból nem szeretem Csernust, mert túlságosan úthenger, bár biztos azért nem szeretem, mert félnék egy ilyen úthenger mit passzírozna ki belőlem.

amit eddig olvastam, abban van sok jó meglátás, nagyon az elején vagyok, de valaki aki olvasta még most szóljon vagy nyugtasson meg, hogy a sok fikázáson kívül van benne valami konkrét építő jellegű hozzászólás is?
az a bajom hogy az jön ki hogy minden férfi ilyen meg olyan. De komolyan, van olyan hogy tökéletes férfi? szerintem ugyanúgy nincs ilyen mint tökéletes nő. és nem is kell. az olyan mintha két tökéletes négyszög lenne, és úgy akarnának _kerek_ egészet alkotni.ahhoz jing-jang szerűen formátlan kis puzzlénak kell lenni, saját formánkkal és a  másikéval tisztában lenni, és elfogadni hogy így leszünk egyek. hogy dinamikus az egész.

(meg közben leszámolni a "mérgező szülők"től hozott mintákkal.)

egy kicsit így más

most szerdáig kölcsön a gyerek anyóséknál, szénné lesz kényeztetve, úgyhogy csütörtökön felköthetem majd a gatyám hogy ne bőgjön egész nap, mert 1: nincs egész nap a kezemben, 2: nem vagyok ketten mint szórakoztató bizottság, 3: nincs hatalmas lakás rohangálni, telistele új játékokkal, 4: nincs hatalmas kert, 4: nincs se kutya se macska, se kakas.

...azért rájöttem hogy a múltkor azért nem hiányzott, mert mi is a nem megszokott környezetünkben voltunk. Itthon azért érezhető a fájó hiány, az üres kiságy este, a (még) szétdobált játékok, a mancsos tükör, stb. Úgyhogy megnyugodtam, nem vagyok teljesen selejtes anyuka.

és most megyek, és szétunatkozom a fejem, esetleg keresek egy fodrász időpontot is.

tegnap már belecsaptunk a lecsóba, rögtön egy 21.15-ös mozival indítottunk: az Eredet, nekem tetszett, már csak azért is mert moziban voltunk, és sci-fi volt, de eb szétfikázta, neki nagyon nem jött be.

ma este viszont vééééégre - nem is tudom mióta akarom már megnézni - de IMAX-es Avatar.

és előtte még beülünk valahova, MERT MEGTEHETJÜK!

(most meg felhívom anyósékat hogy hogy van Zsófi)

süti beállítások módosítása