EQ fogyatékos, továbbra is leszázalékolva

mirwen

mirwen

...és a másik oldal

2011. április 02. - Mirwen

az meg csupa rózsaszín meg cukiság. Zsófi iszonyú aranyos ahogy így beszélget, csacsog, kommentál. Divatozik, mosolyog, mászik, ölel. Olyan fura hogy mindig olyan nagynak látom, és csak akkor ha megnézi az ember egy egy-két hónappal régebbi képsorozatot, akkor jön rá hogy bakker, hát tiszta kisbaba még. Nemrég néztem meg a Helsinki-s képeket, és döbbentem rá hogy egy picibabával mentünk. Nekem akkor is ugyanilyen nagylány volt akkor. Határozott, pontosan tudja mindig hogy mit akar.

Simi meg határozottan kezd kisgyerekessé válni az újszülött meg mini-csecsemő korszak után. Kezd ülni tudni (ha úgy tartjuk), játszani kezeügyébe került dolgokkal, nevetni ránk, sírni utánunk.

szóval kezd összerázódni az élet velük, sok sok sok örömmel, csak ugye senki nem mondja hogy azért ez nem semmi meló.

játszótér is külön élmény: Zsófit nézni ahogy eljátszik, felmászik, lecsúszik, homokozik, hintázik, ügyesen. Közben tudni hogy Siminek a világ legjobb dolga van épp. Szóval jó ám ez, csak erősen el kell vonakoztatni a viharlámpás résztől.

tavaszi rinya

úgyis rég volt ilyesmi itt. haha.

itt a tavasz és semmi kedvem-erőm kimozdulni. eb már tiszta idegbeteg hogy miért nem megyünk ki a négy fal közül, de nekem már semmi kedvem ehhez a zsibvásáros-vándorcigány léthez amivel a két gyerek jár. Tegnap csak a metroig (bolt) mentünk el, és már ott a végén előadott Simi egy nyugtathatatlanul bőgő, etethetetlen de éhes műsorszámot, de olyan iszonytatót, hogy utána komolyan elgondolkoztam hogy becsukom a kocsiajtót, és elsétálok. (aztán rájöttem hogy nincs hova egy parkolóból)

szóval itt vagyok a saját csapdám foglyaként: itthon ülést már rühellem, elmenni meg nem merek/akarok.

a játszóterezés a csimborasszója amúgy ennek: babakocsi: bele Zsófi, rá egy szatyor, abban víz, ropi, zsebkendő, pénztárca, telefon, törlőkendő, pótpelus, stb. Alulra egy másik szatyor: benne a teljes homokozókészlet meg aszfaltkréták. A babakocsi tolókarra mégegy madzag: rá a kismotor. Ezenkívül kell még egy labda. Aztán rám a kendő, abba bele Simi, zsebembe meg a kulcs.

Komolyan... már csak a viharlámpa hiányzik a tökömről...

-----

az hiányzik legjobban hogy csak úgy kisétálni a lakásból egy szál telefonnal meg kulccsal, és menni oda ahova akarok, úgy ahogy akarok. persze most is meg lehetne tenni, de az agyalásos részt akkor se úsznám meg: mi történik otthon, hogy vannak, vajon eszik-e rendesen, stb.

ez a másik aspektusa: hogy nem tudok egy nyüves mondatot egészben végigmondani/gondolni, mert mindig valaki vagy sír, vagy dumál, vagy etetni kell, vagy a fenekét törölni. Nem véletlen szokták mondani hogy elhülyülnek a kismamák, csak nem "elhülyülés" hanem szétaprózódás... gondolat-miszlikekbe

4. hónap

Adatok: tegnap előtt 6720 gramm, kb 64 cm. EGY KILÓT hízott a hónap alatt, ilyen tömény mokány kis srác (csak viszonyításképp: Zsófi 8 hónaposan volt ennyi...). 68-as ruhákat hord, amiket rendesen kitölt testben. 3-as pelenka pempörszből, és S-es pelus Bambinomio-ból.

Alvás és napirend: napközben fent van, elalszik, alszik, eljátszogat, gőgicsél, vagy rosszallásának ad hangot hogy nem szórakoztatjuk. Napirend Zsófié mellett alakul. valahogy úgy hogy reggel 8 felé ébred, eszik, aztán ébren, majd visszaalszik, aztán felveszem, mert indulunk játszótérre, ott rajtam nézelődik egy darabig, majd bekómál. Szerintem ez nem igazi alvás, mert utána tud jót aludni. Szóval hazaérünk úgy du.1 felé, eszik azonnal ahogy megérkeztünk, és elvan amíg Zsófit lerendezem, majd ha szerencsés vagyok, akkor egyszerre alszanak délután. 5 felé eszik megint elvan, megyünk erre-arra, hol alszik, hol nem, de itt inkább már kézibaba, a következő fix pont az este: fürdetés, etetés és utána ágyba letevés, és csendben cumizgatva elalvás, amíg én mellette ülök és tab-ozok a sötétben. néha kell még igazítani a cumit, de alapvetően megy már a cumizás. Szóval esti bömböldés időszak VÉGE! HURRÁ!

nagyot alszik, tegnap pl háromnegyed 10-kor evett, aztán csak másnap reggel fél nyolckor kelt enni.... döbbenet. ennyit még én se aludtam egy huzamban, nemhogy Zsófi (aki még mindig eszik éjjel ugye). De ha ébred is enni alvás közben, akkor gyönyörűen csak eszik egy nagyot, és már alszik is, egy kis röfögés múlva.

Evés: négyórázik nappal, de ha túl keveset (pl 100) evett egy etetéskor, akkor utána persze nem várjuk ki a négy órát, meg ugye amúgy a négy óra is rugalmasan értelmezett. Úgy 140-200(!!!) miliket. Kb 5x eszik egy nap. (szeretném kiemelni hogy Zsófi még mostanában sem mindig issza meg a 200 mili tápját...)

Tápszer: Milupa 1-es.

Más kaja: elvileg ugye most lehetne majd elkezdeni a hozzátáplálást, de se kedvem, se energiám hozzá, most hogy végre ilyen szépen beállt. Asszem inkább megvárom az idénygyümölcsöket.

Nagymozgás: rúgkapál mint az őrült, hason rövid ideig kitámaszt. szépen fel lehet húzni ülésbe, és nagyon szereti. Sokat tornázunk.

Finommozgás: hüvelykujjszopás, de nem főáramlat, mert cumizik, de már nagyon ügyesen csinálja. Kétkézzel megmarkol amit csak tud, és tömi a szájába: rongy, takaró, pelus, játék.

Fog: -

Eü: talán egy hányós-fosós-LIGHT-ot sikerült benyalnunk hó közepén, mert senki más nem kapta el, és ő is csak sokat kakilt. Rendes esetben amúgy napi, vagy kétnapi egy az adagja, most meg majdnem minden etetéskor telerottyantotta a gatyát, és kicsit bűzösebb is volt, de ugyanolyan sárga.

a végére a feneke fel is adta: kipirosodott, majd levált a felső hámréteg, és nedvedzett majd vérzett, úgyhogy kétszer voltunk házidokinál brómos ecsetelőztetni, ami mint egy csodaszer meggyógyította, és most egy vmi "százéves popsikrém"-et kell használnunk. ezt úgy keverték ki receptre a patikában.

Járunk heti egy gyógytornára a Budai Gyerekkórházba, mert csípőszűrésen fentakadt Simi a nyakával. szóval hogy ferde és hogy tornáztatjuk-e. aztán a gyógytornász csaj meg mondta hogy feszes meg féloldalas.

meg járunk heti egy dévényre, azaz hogy hozzánk jár házhoz egy kedves gyógytornásznő, és ő is morzsolja, masszírozza Simit, mert egymerő görcs az egész gyerek.

Beszéd: nagyszabású hangos "heőőő" meg "gőőő"

Bilitéma: mosthatópelus nappalra, pempörsz estére.

Hordozás: erszény és rugalmaskendő. no meg autósülés. várom a jó időt meg hogy nőjön még a gyerek mert már nagyon tenném hátra.

Ügyeskedés: játszik a játszószőnyeg játékaival, öklével. Tekintettel követ rendületlenül.

Egyéb: iszonyú nagy könnyebbség hogy nincs már olyan sok kontrollálatlan bőgés, hanem sokkal inkább valamiért bőg csak, azt meg az eseten jó részében orvosolni tudjuk. Ha jól vettem észre, elég frontérzékeny, és néha azért még a hasa is tud fájni, de nem redszeres.

ha minden klappol, akkor viszont egy földre szállt angyal - biztos most kiabálom el -, és egész könnyen lehet beidomulni vele az életbe, Zsófi ritmusába, a mi napunkba. Nagy haverság lesz Zsófival, én már látom, de legalábbis most is azonnal elhallgat ha ott tesz-vesz Zsófi körülötte, és csak néz, csak néz.

És a hónap képekben (Zsófi 24-25 hónapos, Simi meg 4)

süti beállítások módosítása