EQ fogyatékos, továbbra is leszázalékolva

mirwen

mirwen

long time no see - 20. hónap

2012. augusztus 13. - Mirwen

Simi másfél éves múlt, Zsófi meg háromésfél.

Adatok: 86-os méret, 22-es cipő. Van sok szép rózsaszín cucca is persze, hát így járt.

Alvás és napirend: egy nagy alvás van délután, általában ő a gyerekszobai járókában, kicsit hamarabb alszik el mint Zsófi, aki meg a hálószobai kiságyban alszik. Este Simi hamarabb alszik el (9-10 felé)

reggel ő is kel hamarabb, aztán reggeli, átöltözés, kis mesenézés, játszóterezés, (ha meleg volt, akkor zuhanyzás hazaérkezéskor) majd ebéd és alvás. utána már közös családi program, kirándulás, vendégségezés, vagy csak simán vásárlás, otthon még játszás, vacsora, fürdés majd ágy.

Evés: vége a tejmentességnek! mondjuk nem sokat cicóztunk: tejmentes tápszerről 3,5%-es biotejre álltunk át (mivel Zsófi ezt kap és egyszer kifogytunk tápszerből és nem lett semmi baja) Simi adagja 250-300ml.

nos a kajával egyrészt semmi gondom: jól eszik, mármint hogy sokat és jó étvággyal és nagyon ügyesen, önállóan. Kistányérból, kanállal/villával. pohárból iszik, stb. Nem is engedi etetni magát. Akár még levest is.

viszont nem hajlandó megenni szinte semmi gyümölcsöt, zöldséget vagy savanyított tejterméket sem, ezáltal sokszor van szorulása. pfff. szóval most küzdés van.

éjjel már nem nagyon kér enni. legrosszabb esetben van lefekvéskor egy kaja, hajnalban egy és reggel is, de van hogy csak egyetlen egy üveggel fogy el egész este. (vagy lefekvéskor, vagy hajnalban vagy reggel nem kér)

Nagymozgás: jár, fut, páros lábban akár már helyben ugrik is, persze még csak kicsit, de pl ágyon már rugózik nagyon. Vízben karúszó+úszógumival nagyon ügyesen jön megy, rettenetesen élvezi.

Finommozgás: celluxot lekapargat, dugdosós játékot beilleszt a lyukas tálcájába. formabedobóz, egydarabos puzzlét megcsinál

Fog: a hátsó őrlőkön kívül mostanában fog teljesedni a fogsora, mivel most jön az utolsó szemfoga (bal alsó). az összes szemfogával nagyon megszenved, nyálzik és sír.

Eü: nem volt semmi különös már

Beszéd: viá (virág) va (kutya) ilyesmik...

Bilitéma: már volt kétszer pisi bilibe meg vécébe is (szűkítőn ülve) Kaki téma kicsit neccesebb a sok szorulás miatt...

Hordozás: gyalog, motoron, vagy ha két gyerekkel egyedül vagyok, akkor ő van babakocsiban

Babajelek: még, elég, sapka, repülő. de nem nagyon használja, pedig imádja nézni. akkor amikor nézi, vissza is mutat mindent (kocsi, bicikli, stb)

Ügyeskedés: olvasgat, rajzolgat

Egyéb: ez a rész se változott: "nagy tévéfüggő lett, reggel képes elmászni a fotelig és beleülni és addig visítani amíg be nem kapcsolok valamit. ehhh... amúgy meg azért nem fog soha megtanulni beszélni mert annyira hihetetlenül ügyesen ki tudja fejezni magát hogy mindenki mindig érti hogy mit akar. Nagyon ügyesen és jól használja az "igen" és a "nem" fejrázását, úgyhogy eldöntendő kérdésekben szinte bármit ki lehet barkochbázni, illetve hangsúlyoz nagyon jól."

Amennyire szőrfüggő Zsófi, Simi annyira rongyfüggő. Van egy zöld plüsstakaró, amit imád. Meg amúgy is látni rajta ha álmos, mert akkor elkezdi összeszedni a lakásból az én- vagy B pizsamáját és azzal a nyakába kezd sétafikálni. Ja meg persze továbbra is óriási cumifan.

-------------------------------------

Zsófi

1 méteres!  25-ös a lába, és úgy 15kg. Jól eszik, egyedül, önállóan. Öltözködni is már csak hibajavítani van lehetőségem, a többit egyedül szereti csinálni. Teljesen pelenkátlan, már lassan két hónapja éjjelre is. Baleset eddig kétszer éjjel volt "bepisiltem!!" felkiáltással hogy egy pár csepp becsurgott, de amikor kivittem vécére, oda ment a többi része, szóval tényleg csak az eleje ment nadrágba, még hálózsákot se kellett cserélni.

Tápizás még mindig van (tápi=tápszer=3,5%os biotej) (adagja: 200ml), este lefekvéshez, reggel is néha, és délutáni alváshoz is. Van még néha hogy éjjel is felkel kérni, de egyre kevésbé jellemző, úgyhogy lassan-lassan végre nincs éjjel etetés. (legrosszabb esetben (=mindig mindenki kér inni) napi 2l tej!)

rajzolás: napocska, meg most kezdett pont-pont emberkét rajzolni, de még nem szereti csinálni továbbra sem. Inkább gyöngyöt fűz, gyurmáz, kiskonyházik, építkezik, babázik, Simit kínoz (=játék).

Vízben karúszóval jön, azzal teljesen vízbiztosan közlekedik a Balatonban, pacsál, lubickol. Tud háton lebegni is, lábfejek kint, feje bent. Meg egy kis kutyaúszással még helyet is tud változtatni olyan helyeken ahol nem ér amúgy le a lába.

Szőrfüggés változatlan, viszont rászokott a cumira.

Nagyon bejön a Supernanny féle bünti-szőnyeg koncepció fegyelmezésre. (Siminél még nem működik)

Zsófi szeptembertől felvették körzetes oviba.

KÖZÖS: heti kétszer (szerda-péntek) családi napközibe járnak reggel 8:30-tól délután 4:30-ig, ami kicsit nehezen ment, mert ugye amilyen ritkán mentek, lassan szoktak be. értem ez alatt a reggeli sírós műsort hogy most akkor őnekik ott kell maradni és ment a bömbölde, de persze öt perc múlva már semmi bajuk nem volt. Az első pár alkalommal volt még hogy napközben is bömbölt Zsófi(!), Simi nem, de utána már csak a reggeli beadáskor volt sírás, és most jutottunk el odáig hogy már nem sírnak, sőt várják hogy mikor megyünk, mert ott lesz a Gergő meg a Petya, stb.  cukiság. Amúgy nagyon nagyon cukik hogy ketten mennek, mert tökre féltik egymást és nagyon jó testvérként viselkednek így idegenben. Meg jót esznek ott és jól alszanak, stb.


A bejegyzés trackback címe:

https://mirwen.blog.hu/api/trackback/id/tr645665391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása