EQ fogyatékos, továbbra is leszázalékolva

mirwen

mirwen

Erős-savanyú leves

2009. január 06. - Mirwen

Nos, miután tegnap felhúztam magam a Bűvös Szakács cikkén, és épp meg akartam halni hogy nem mehetek oda végigenni a kaiseki menüt, akkor úgy döntöttem szegény ember vízzel főz, csinálok egy kínai erős-savanyú levest.

Az a szuper a kínai kajákban hogy kábé három perc elkészíteni őket. DE! Azért nincs minden ingyen, ami itt megspórol az ember, azt jól ledolgozza előtte, ugyanis az előkészületek eltartanak egy darabig.

Egy negyed csirkemellet feltettem egy pár szem borssal meg fél hagymával meg egy kis sóval főni. Közben apróra vágtam minden hozzávalót. Az lenne a titka hogy minél inkább egyformára kell darabolni mindent.

Kezdtem az első etappal: 3 gerezd fokhagyma és úgy két centi friss gyömbér apróra vág.

Aztán a többi, amit lehetőleg julienre vágunk: répa, újhagyma (ezt karikáztam), bambuszrügy, shiitake. Közben elkészül a csirkemell, azt is picire vágjuk, majd lecsöpögtetés után a tofuból is hasonló méreteket darabolunk.

erős savanyú leves alapanyagai

bal oldalon a fokhagyma-gyömbér egyben, bögrében a tofu, vékony csíkokban a répa meg hagyma, aztán alatta a bambuszrügy, shiitake. Alatta csirkemell, keményítő, tojás.

jobb oldalon: rizsecet, halszósz, főzőbor (ezt végülis nem tettem bele), szójaszósz, szezámolaj, bors, thai chilipor, és az elmaradhatatlan: erőspista. No meg a szégyenszem, az erőleveskocka.

Aztán első lépés: wok, bele olaj, majd a gyömbér-fokhagyma, aztán bele egy kis csilipor. Ezt jó nagy lángon megkavarni, vigyázni nehogy megégjen, majd bele még egy kanál erőspista. Ezt is átkeverni, majd kikotorni egy tálkába.

Aztán az üres wokba úgy egy liter vizet teszünk (wokot persze nem kell kimosni), és szinte minden összevagdosott hozzávalót beleborítunk, meg az alaplevet is (kocka). Kis ideig fő.


Aztán elkészítjük a keményítőt: a porba egy kis hideg víz, elkever, majd a levesbe belecsorgat.

De ez is, meg maga a további fűszerezés is teljesen ízlés kérdése: ki mennyire szereti kocsonyásan/ecetesen/szójásan/tojásosan/borsosan/csípősen.

Mert jön bele az ecet, a szójaszósz, a bors, meg belecsorgatjuk a felvert tojást keverés közben. Aztán az elején elkészített csípős-fokhagymás-gyömbéres cuccból is belekanalazunk ízlés szerint, meg pár csepp szezámolaj, és megszórjuk újhagyma-zölddel.

és kész is!

Jóétvágyat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mirwen.blog.hu/api/trackback/id/tr55664873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása