kaptam Piroskától egy nagy doboz hatalmas, puha és édes friss fügét, egyenesen a kertjükből a fáról, és mivel ennyit nem tudtam volna megenni nyersen, gyorsan recept után kutattam a neten.
Ez lett a győztes befutó, és eb szerint isteni. Nekem most a cukor tiltások okán túl édes, de ez mellékes, mert ha hozzájutok friss fügéhez, majd megcsinálom újra.
Amit változtattam a recepten: a "töltelékbe" (inkább kompót lett az) tettem egy negyed késhegynyi (azaz tényleg nagyon nagyon keveset) reszelt szerecsendiót és ugyanennyi fahéjat meg egy darab szegfűszeget, csak hogy pikánsabb legyen, és picivel több citromot.
Amit elrontottam: az evaporated milk-nek még utána is olvastam, de valahogy csak annyi maradt meg bennem hogy nem összetévesztendő a condensed milkkel, így két zacsi tejport öntöttem bele és dühöngtem mint állat hogy egy morzsalékos cucc lett az egész, hogy lesz ebből moist cake? Be is tettem sülni, már bent volt negyed órája mikor már hatszázadszor olvastam újra a receptet hogy mit szúrtam el, amikor leesett hogy az evaporated milk az folyékony... úgyhogy gyors arányszámítgatás után kivettem a sütőből a forró morzsalékos masszát, kiborítottam a keverőtálba, hozzálocsoltam bő egy deci vizet és máris megvolt az állag. (a rendes tej 100%-os víztartalmát 40%-ra csökkentik le a z evaporated milknél)
És még nagyon kívánkozott az egész mellé egy kis pirított tört mandula, úgyhogy készítettem azt is egy kis vajon.
Végülis a tortát nem vágtam ketté, hanem csak rá és mellé csorgattam a sokkkal tovább (be)főzött füge-"kompót"ot.
Megkoronázni az egészet egy gombóc nem édes vaníliafagyival lehetne, de az már annyira túlságosan isteni sütikompozíciót eredményezne hogy csak na.
És a recept:
FRESH FIG CAKE
INGREDIENTS
- 55 g butter, softened
- 200 g white sugar
- 1 egg
- 250 g all-purpose flour
- 3 g salt
- 9 g baking powder
- 235 ml evaporated milk
- 5 ml vanilla extract
- 1 ml almond extract
- 165 g chopped fresh figs
- 55 g packed brown sugar
- 60 ml water
- 330 g chopped fresh figs
- 15 ml lemon juice
DIRECTIONS
- Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Spray two 8-inch round cake pans with vegetable oil spray.
- In a medium bowl, sift together flour, salt and baking powder. Set aside.
- In a large mixing bowl, cream butter with the sugar until fluffy. Add egg and beat well. Add flour mixture alternately with the evaporated milk. Fold in vanilla and almond extracts and chopped figs.
- Divide into two prepared 8 inch round cake pans. Bake at 350 degrees F (175 degrees C) for 30 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out dry.
- To make the filling: In a saucepan, combine 2 cups figs, brown sugar, water and lemon juice. Bring to a boil. Reduce heat to a simmer and cook until thickened, about 20 minutes. Spread thinly between layers of cake and on top.