EQ fogyatékos, továbbra is leszázalékolva

mirwen

mirwen

Friss füge torta

2008. szeptember 05. - Mirwen

kaptam Piroskától egy nagy doboz hatalmas, puha és édes friss fügét, egyenesen a kertjükből a fáról, és mivel ennyit nem tudtam volna megenni nyersen, gyorsan recept után kutattam a neten.

Ez lett a győztes befutó, és eb szerint isteni. Nekem most a cukor tiltások okán túl édes, de ez mellékes, mert ha hozzájutok friss fügéhez, majd megcsinálom újra.

Amit változtattam a recepten: a "töltelékbe" (inkább kompót lett az) tettem egy negyed késhegynyi (azaz tényleg nagyon nagyon keveset) reszelt szerecsendiót és ugyanennyi fahéjat meg egy darab szegfűszeget, csak hogy pikánsabb legyen, és picivel több citromot.

Amit elrontottam: az evaporated milk-nek még utána is olvastam, de valahogy csak annyi maradt meg bennem hogy nem összetévesztendő a condensed milkkel, így két zacsi tejport öntöttem bele és dühöngtem mint állat hogy egy morzsalékos cucc lett az egész, hogy lesz ebből moist cake? Be is tettem sülni, már bent volt negyed órája mikor már hatszázadszor olvastam újra a receptet hogy mit szúrtam el, amikor leesett hogy az evaporated milk az folyékony... úgyhogy gyors arányszámítgatás után kivettem a sütőből a forró morzsalékos masszát, kiborítottam a keverőtálba, hozzálocsoltam bő egy deci vizet és máris megvolt az állag. (a rendes tej 100%-os víztartalmát 40%-ra csökkentik le a z evaporated milknél)

És még nagyon kívánkozott az egész mellé egy kis pirított tört mandula, úgyhogy készítettem azt is egy kis vajon. 

Végülis a tortát nem vágtam ketté, hanem csak rá és mellé csorgattam a sokkkal tovább (be)főzött füge-"kompót"ot.

Megkoronázni az egészet egy gombóc nem édes vaníliafagyival lehetne, de az már annyira túlságosan isteni sütikompozíciót eredményezne hogy csak na.

És a recept:

FRESH FIG CAKE

INGREDIENTS 

  • 55 g butter, softened
  • 200 g white sugar
  • 1 egg
  • 250 g all-purpose flour
  • 3 g salt
  • 9 g baking powder
  • 235 ml evaporated milk
  • 5 ml vanilla extract
  • 1 ml almond extract
  • 165 g chopped fresh figs
  • 55 g packed brown sugar
  • 60 ml water
  • 330 g chopped fresh figs
  • 15 ml lemon juice

DIRECTIONS

  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Spray two 8-inch round cake pans with vegetable oil spray.
  2. In a medium bowl, sift together flour, salt and baking powder. Set aside.
  3. In a large mixing bowl, cream butter with the sugar until fluffy. Add egg and beat well. Add flour mixture alternately with the evaporated milk. Fold in vanilla and almond extracts and chopped figs.
  4. Divide into two prepared 8 inch round cake pans. Bake at 350 degrees F (175 degrees C) for 30 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out dry.
  5. To make the filling: In a saucepan, combine 2 cups figs, brown sugar, water and lemon juice. Bring to a boil. Reduce heat to a simmer and cook until thickened, about 20 minutes. Spread thinly between layers of cake and on top.

reklám helyett

nos, van nekem egy egy hooosszú, ámde eléggé keskeny orrom, amibe még nagy ravaszan egy jó nagy orrsövényferdülést is elrejtettünk.

Ezen a fent leírt képződményen alapesetben annyi levegő jut csak át, mint egy normál orr egy orrlyukán. Namármost én most még terhes is vagyok, ami emelkedett hormonszintek miatt vastag nyálkahártyát eredményez - igen az orrban is - és jó bő váladéktermelődést ilyen vagy olyan formában, azaz hol vérzik, hol csak simán be van dugulva az orrom. Azaz marad jobb esetben is egy fél orrlyuknyi levegő, vagy mégkevesebb.

Iszonyatosan szenvedek emiatt, mert éjjel nem tudok nyitott szájjal aludni. Orrspréket persze nem lehet használni, az ami használ az ugye pár nap után hozzászokást eredményez, az ilyen tengervizes csodák meg hát halottnak a csók jellegű bátortalan kísérletek.

Most viszont már a második éjszaka alszom ebben a respiraktiv nevű cuccban, és bámulatos! rá kell ragasztani az orra egy ilyen vékony lapkát ami fizikailag kifeszíti a két orrlyukat. Magyarul se gyógyszert nem kell tömnöm magamba, se szenvednem nem kell többet.

Nekem még életemben nem szelelt így az orrom! Zseniális!

félre

namármost az van, hogy félreértettetek kicsit amikor azt mondtam hogy okoskodó anyukáktól nem kell tanács. De persze akkor én is épp hullámvölgyben voltam. Namost kifejtem ezt bővebben: nem ezt/így akartam írni, már megbántam, mert mindenki aki ezt olvasta és írt, azzal kezdte hogy nem akar okoskodni, ezért nem is írt ezzel kapcsolatban semmit, holott igenis szükségem van mindenféle infóra, ki hogy élte meg az egészet, stb. Leginkább ezek a "így gondoltam" vs. "ez lett", meg a "ez lett" vs. "így csinálnám legközelebb" megtapasztalások. 

az okoskodók itt a szüleim, védőnőhelyettes, az idősebb generáció, akiknek már az idő múlásával szinte semmi valóságalapja nincs a gyereknevelésről, mert olyan rég történt az egész, és persze mindenre csak a már megszépített emlékek meg az eltúlzott rosszak maradnak. 

De tőletek értékes infók ezek, még valósághűek, és a mostani körülményeket veszik figyelembe, úgyhogy tessék osztani nekem az észt! szmájli

búcsú

szervusz szecsuáni tofu

szervusz kínai hirtelensült zöldségeim

szervusz erős savanyú leves

szervusz szalámi

szervusz tőkehalmáj

szervusz erőspista

Pont most?! szomorú vagyok. Pedig a legjaváról már az elején le kellett mondjak (sushi, penészes sajtok, nyers sonkák).

hát ez van. Pedig pont a múlt héten találtam egy remek receptet, ami isteni. Leírom nektek, egyétek helyettem is. Vagy aki erre jár, annak nagyon szívesen sütök! (a recept két jó adag)

---------------

Szecsuáni Tofu

2 doboz Tofu (az a 340 grammos amerikai ("Mori-nu"), ne a magyar radírgumi állagú!)

1 ek olaj (wokban mindig mogyoróolajat használok, annak magasabb a forráspontja mint a napraforgóolajé, azaz nem ég le)

1 ek nagyon apróra vágott friss gyömbérgyökér

1 nagyobb gerezd (vagy két kisebb) fokhagyma szintén nagyon apróra vágva

3 ek  felkarikázott újhagyma (ezzel lehet kicsit megengedőbben bánni, én egy egész szálat lekarikáztam, és azt osztottam be)

1 ek Szecsuáni csípős babpaszta (kapható kínai üzletekben, Culinarisban. Van hogy csak ízesítettet kap az ember, de a lényeg hogy az alapja a szechuan bean paste legyen.)

1 ek Tamari (Gabonamentes szójaszósz. Simával helyettesíthető)

0.5 ek só

0.5 ek cukor

0.5 csésze (1 csésze kb 250ml) alaplé (hirtelen jöhet kockából, de ha van igazi alaplevünk akkor használjuk azt. De nehogymár valakinek _tényleg_ legyen otthon alapleve?!)

0.5 ek kukoricakeményítő (burgonyakeményítőt használtam helyette, ugyanolyan jó az is) 2 ek hideg vízben feloldva. (erre ügyeljünk, hogy mindig leülepszik, tehát felhasználás előtt közvetlenül jól kavarjuk meg)

2 csepp szezám olaj

2 csepp chili olaj (helyette egy késhegynyi erőspistát raktam)

1 kiskanál szecsuáni bors őrölve. (ezt sok helyen kapni, vegyük inkább az egész szemeset*, és őrüljük le frissen egy borsdarálóban.)

 

Elkészítés:

Lecsöpögtetni, és lemosni a tofut, majd megint lecsöpögtetni. ((Nice to have: Ha a "soft" tofunk van, nem a "firm", akkor érdemes a mosogatótálra rakni egy műanyag deszkára a tofukat, rájuk mégegy műanyag deszka, a tetejére mondjuk két kukorica (vagy akármilyen) konzerv, hogy lenyomja a súlyuk, és ezáltal kicsit jobban kicsorog belőle még lé, azt időnként leönteni.)) Nagyobbacska kockára vágjuk (úgy másfél centiszer másfél centi). A wok-ot nagy lángra tesszük, bele az 1ek olaj, majd ha jó forró, akkor bele az összevágott gyömbér, fokhagyma és 2ek az újhagymából, 30 másodpercig keverjük, majd hozzáadjuk a babpasztátés a tofukockákat. Óvatosan keverjük hogy ne vagdossuk szét a tofukat. Majd hozzáadjuk a tamarit(szójaszószt), sót, cukrot és az alaplevet, megkeverjük és megvárjuk hogy forrjon. Ekkor bele a keményítős víz (jól megkeverjük előtte!). Belecsepegtetjük a szezám olajat a csiliolajat és megszórjuk a szecsuáni borssal. Kész is, már csak dekorációnak meg kell szórni a maradék felvágott újhagymával és rizzsel tálaljuk.

ISTENI!

 

A hozzávalók kinézetét itt lehet lecsekkolni: Cook's Thesaurus.

*: és egy pár szót még a szechuáni borsról. Ha nem nézek utána a wikipédián, akkor tuti nem találom meg, mert ennek a borsnak nem a bors szerű termése a lényeg (azt ki is dobják), hanem az azokat takaró kicsike héjacskák. Majd mikor nagy örömmel megvettem egy zacskónyit (50gr) 390 forintért, és hazavittem, ott álltam mint a bálám szamara hogy akkor most hogy lesz ebből por. Mert mozsaram sehol. Aztán rájöttem hogy van egy épp nem használt borsdarálóm, abból kiszórtam a maradék magot, és beleöntöttem a héjakat, majd azzal ledaráltam. Zseniális az íze, nem fogható semmihez, de biztos hogy fogok kísérletezni vele majd még. Elsőre egy pikáns szalámi fűszerének tudtam volna hirtelen elképzelni.

És az eredeti recept linkje.

fáj

Oké, a jobboldali görcsölés nem múlik, most megint nagyon szar, úgyhogy felhívtam G-t a nőgyógyászt, és szerinte epe, és az görcsöl, a terhesség miatti epepangás viszonylag gyakori ilyenkor. 

Holnap házidoki.

brühühü... 

és most hogy mindenki épp együttérző kommentet írna, elárulom hogy asszem én rontottam el mindent: amit úgy igazán kívántam mostanában az az erős savanyú leves. Tegnap este egy dupla adagot ettem. És hogy is szól az epediéta? Nem lehet enni: zsírosat, fűszereset, füstölt hústermékeket, hagymát, uborkát, paprikát, kelt tésztát. A levessel majdnem kipipáltam mindent. De ami aggaszt hogy nem múlik. Mentségemre legyen mondva, még soha semmi bajom nem volt az epémmel, és még soha semmi bajom nem lett egy nagy adag erőssavanyútól.

Most hóvirág kétszersülttel - teszek oda az inzulinus diétának is egy kicsit - vezeklek és döntöm le a vizeket.

Eb meg gyógyszertárfelkutat épp, hogy magneB6-ot vegyen, meg pisitesztet. Jahogy nem mondtam? Fel is vagyok fázva.

Ezennel jelentkezem orvosi lónak.

bot helyett

Asszem ez azért van, mert nem szenvedtem eleget az első trimeszterben, hovatovább egy árva alkalommal sem hánytam. Mostaztán már a második éjszakán nem tudok aludni, mert fáj a hasam. Persze nem egyforma fájás, tegnap egész lent fájt, mintha nagyon kellett volna kakilni (de persze nem ez volt az ok), ma meg a jobb oldali bordám alatt/mögött oldalt, ezért egész éjjel meg reggel C betűformában kunkorodva próbáltam nem szentségelni. 

Reggel az első dolgom volt megnézni hogy hol van a vakbél, de nem ott, úgyhogy épp most diagnosztizálom magamon szimultán a nyombélfekélyt és az epekövet. Ha-ha.

Amúgy pedig döbbenetes, de a béka már ekkora helyet követel magának. Elvileg. Mert én még mindig úgy érzem hogy csak folyamatos átverés áldozata vagyok, hiszen hogy lehetne már a hasamban egy gyerek?! Hitegetnek holmi ultrahangos képekkel, de szerintem ezek is videószalagok. Az egyetlen gyanús dolog az a bontatlan tamponcsomag amit tavasszal vettem.

süti beállítások módosítása